Λέσχη Ανάγνωσης: Νόμπερ - Εικόνα

Τον Μάρτιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Την Τρίτη 26/03, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα, «Η γυναίκα του Πόρτο Πίμ και άλλες ιστορίες» του Αντόνιο Ταμπούκι.

Η γυναίκα του Πόρτο Πίμ και άλλες ιστορίες, Αντόνιο Ταμπούκι
 Ένας Ιταλός συγγραφέας επισκέπτεται το Αρχιπέλαγος των Αζορών αναζητώντας θρύλους και τοπικές ιστορίες, μνήμες ανθρώπων και ζώων που έχουν διασωθεί στην κιβωτό της γλώσσας και αυτής των τοπίων της θάλασσας. Ιστορίες για φάλαινες και φαλαινοθήρες, για τον απαγορευμένο έρωτα ανάμεσα σε μια παντρεμένη αριστοκράτισσα κι ένα φτωχό ψαρά.  “Η Γυναίκα του Πόρτο Πιμ” είναι μια συλλογή διηγημάτων, ένα καλειδοσκόπιο ιστοριών που εξερευνούν τις παρυφές του τόπου και του χρόνου, του φανταστικού και του πραγματικού, ιστοριών για έναν κόσμο που χάνεται, αλλά που ταυτόχρονα εξασφαλίζει την αθανασία του μέσα στη νοσταλγία των αναμνήσεων.

Ο συγγραφέας 
Ο Αντόνιο Ταμπούκι (Antonio Tabucchi) ήταν Ιταλός συγγραφέας, μεταφραστής και καθηγητής της Πορτογαλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σιένα. Γεννήθηκε το 1943 στην Πίζα, αλλά μεγάλωσε με τους γονείς της μητέρας του στο χωριό Βεκιάνο της επαρχίας της Πίζα. Ενόσω ήταν φοιτητής ταξίδεψε εκτεταμένα στην Ευρώπη ακολουθώντας τα ίχνη των συγγραφέων εκείνων που είχε διαβάσει και αγαπήσει κατά την νεότητά του. Σε έναν από τους σταθμούς αυτών των ταξιδιών του, στο Παρίσι, ήρθε τυχαία σε επαφή με το έργο του Πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα, ο οποίος από τη στιγμή εκείνη θα αποτελέσει τη μείζονα λογοτεχνική του επιρροή. Αυτή η “συνάντηση” θα πυροδοτήσει στον Ταμπούκι ένα εντονότατο ενδιαφέρον για την πορτογαλική λογοτεχνία και πολιτισμό, που μετά και από μία επίσκεψή του στη Λισαβώνα θα εξελιχθεί σε βαθιά αγάπη. Ως αποτέλεσμα, ο Ταμπούκι θα στρέψει το ακαδημαϊκό του ενδιαφέρον στην πορτογαλική γλώσσα και λογοτεχνία, και το 1973 θα πρωτοδιοριστεί ως καθηγητής στην αντίστοιχη έδρα στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Το ίδιο έτος θα γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα, Piazza d’ Italia, που θα εκδοθεί το 1975. Θα ακολουθήσουν και άλλα βιβλία, ώσπου το 1984 η έκδοση του μυθιστορήματος “Νυχτερινό στην Ινδία” (Notturno Indiano) θα τον καθιερώσουν τόσο στη λογοτεχνική σκηνή της Ιταλίας όσο και διεθνώς. Θα αναπτύξει έντονη δραστηριότητα τόσο ως λογοτέχνης όσο και ως μεταφραστής, κυρίως του έργου του Πεσσόα και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την παγκόσμια διάδοση και καθιέρωση αυτού. Θα τιμηθεί με πλήθος διεθνών βραβείων για την συνεισφορά του στη λογοτεχνία, ενώ πολλά έργα του θα μεταφερθούν στον κινηματογράφο και το θέατρο από σημαντικούς σκηνοθέτες. Έντονα πολιτικοποιημένος, ως τακτικός συνεργάτης μεγάλων ιταλικών, αλλά και ισπανικών εφημερίδων, θα ασκήσει έντονη κριτική μέσα από άρθρα και δοκίμια στα διάφορα κακώς κείμενα της ιταλικής κοινωνίας της εποχής, και κυρίως στο φαινόμενο του μπερλουσκονισμού. Ενεργός συγγραφικά μέχρι και το έτος του θανάτου του, το 2012, ο Αντόνιο Ταμπούκι αναγνωρίζεται ως μία από τις αντιπροσωπευτικότερες φωνές της μεταπολεμικής Ιταλικής Λογοτεχνίας, αλλά και ως ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της. Αν και δεν έλαβε ποτέ το Βραβείο Νόμπελ, παρέμενε για χρόνια ένας από τους σταθερούς διεκδικητές του.
 

Τρίτη 26/03
18.30-20.30

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές

Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Τετάρτη 06/03 στις 12.00

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα