Reading Club: Child of God - Εικόνα

Τον Ιούλιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Την Τρίτη 18/07, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Μεσογειακό Κήπο για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Ιούλιος: Η Λέξη για τον Κόσμο είναι Δάσος, Ούρσουλα Λε Γκεν 

Σε κάποιο απροσδιόριστα μακρινό μέλλον, η ανθρωπότητα έχει κατακτήσει την τεχνολογία που επιτρέπει τα διαστρικά ταξίδια και την αποίκηση άλλων πλανητών. Στον πλανήτη Άθσε, οι γήινοι θα ιδρύσουν μια στρατιωτική αποικία με σκοπό την εκμετάλλευση των αχανών δασών που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της επιφάνειάς τους. Ο Άθσε όμως κατοικείται ήδη από ένα νοήμον είδος ανθρωποειδών που αν και τεχνολογικά υπανάπτυκτο ζει σε μια αρμονικά συμβιωτική σχέση με τη φύση. Οι άνθρωποι θα υποδουλώσουν τον ιθαγενή πληθυσμό του Άθσε χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση εκμεταλλευόμενοι την φιλειρηνική φύση των ντόπιων. Ωστόσο, η κλιμακούμενη βιαιότητα που θα επιδείξουν απέναντι στους ιθαγενείς θα θέσει σε κίνηση μια σειρά από γεγονότα με απρόβλεπτες και σοβαρότατες συνέπειες και για τους δύο λαούς. «Η Λέξη για τον Κόσμο είναι Δάσος», που κυκλοφόρησε το 1973 και απέσπασε το βραβείο Hugo του ίδιου έτους, αναγνωρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα της Ούρσουλα Λε Γκεν. Βασικοί άξονες της νουβέλας αυτής είναι η κριτική στην αποικιοκρατία και τον μιλιταρισμό, που εκκινεί από την ακτιβιστική δράση της συγγραφέως εκείνη την περίοδο ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται προβληματικές πάνω στην ανάγκη για μία πιο ενεργή οικολογική συνείδηση, αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.

Η συγγραφέας

Η Ούρσουλα Λε Γκεν (Ursula K. Le Guin) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες των αμερικανικών γραμμάτων του 20ου αιώνα. Το έργο της είναι πολυδιάστατο και περιλαμβάνει σχεδόν κάθε είδος γραπτού λόγου. Γεννήθηκε το 1929 στο Μπέρκλι της Καλιφόρνια των Η.Π.Α.. Σπούδασε Γαλλική Λογοτεχνία και, αρχικά, δούλεψε ως καθηγήτρια γαλλικών και γραμματέας. Η πρώτη της επίσημη εμφάνιση στην αμερικανική λογοτεχνική σκηνή έγινε το 1962, όταν δημοσίευσε το διήγημα «Απρίλιος στο Παρίσι» (April in Paris) στο περιοδικό Fantastic Science Fiction. Ευρύτερα γίνεται γνωστή περίπου έξι χρόνια αργότερα, με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος «Ο Μάγος της Γαιοθάλασσας» το 1968. Το επόμενό της μυθιστόρημα, «Το αριστερό χέρι του σκοταδιού» θα τύχει ακόμη μεγαλύτερης αποδοχής και θα την καθιερώσει. Στα έργα που θα ακολουθήσουν θα αναδειχθεί πλέον ανάγλυφα η ιδιαιτερότητα της λογοτεχνικής της φωνής. Στα γραπτά της συναντάει κανείς θέματα και ιδέες επηρεασμένες από την Κοινωνική Ανθρωπολογία, τον Φεμινισμό, τον Ταοϊσμό και το έργο του Καρλ Γιουνγκ. Παράλληλα, θα αναζωογονήσει το είδος της Επιστημονικής Φαντασίας χάρη στην πρωτοφανή για το είδος χρήση πειραματικών αφηγηματικών τεχνικών και στην ενασχόλησή της με ζητήματα που η επικρατούσα τάση της λογοτεχνίας της εποχής μόλις άρχιζε να ανακαλύπτει -π.χ. έμφυλα, περιβαλλοντικά, εθνολογικά, κοινωνικά, κλ.π.. Μετρώντας ήδη πλήθος σημαντικών διακρίσεων και βραβείων, το 2000 θα αναγορευθεί σε «Ζωντανό Θρύλο» (Living Legend) από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Η.Π.Α., και μερικά χρόνια αργότερα, το 2014, θα της απονεμηθεί το Μετάλλιο για Διακεκριμένη Συνεισφορά στα Αμερικά Γράμματα του National Book Foundation. Μετά τον θάνατό της το 2018, θα χαιρετηθεί ως «η σημαντικότερη Αμερικανίδα συγγραφέας της γενιάς της», ενώ αναγνωρίζεται ως βασική επιρροή διακεκριμένων συγγραφέων όπως όπως ο Σαλμάν Ρουσντί και ο Ίαν Μπανκς.

Τρίτη 18/07
19.00-21.00

Maker Space
Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/07.

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Το βιβλίο «Η Λέξη για τον Κόσμο είναι Δάσος» της Ούρσουλα Λε Γκεν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος. 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα