Λέσχη Ανάγνωσης: Νόμπερ - Εικόνα

Τον Ιανουάριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 29/01, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα, «Κόκκινος Απρίλης» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο.

Κόκκινος Απρίλης, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο

Είναι παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2000 στο Περού, και στην πόλη Αγιακούτσο έχουν αρχίσει να συρρέουν πλήθη τουριστών για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της Μεγάλης Εβδομάδας. Ωστόσο, η πόλη αυτή των Άνδεων, σύμβολο της ειρήνευσης της χώρας μετά την επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων έναντι των ανταρτών του «Φωτεινού Μονοπατιού», σύντομα θα μπει σε έναν νέο κύκλο βίας. Ακρωτηριασμένα πτώματα «πληροφοριοδοτών» κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη και θέτουν υπό αμφισβήτηση το αφήγημα των αρχών για πλήρη επικράτηση επί των ανταρτών. Τις δολοφονίες θα κληθεί να εξιχνιάσει ο Φέλιξ Τσακαλτάνα Σαλντιβάρ, ένας τυπολάτρης αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, που πολύ γρήγορα θα διαπιστώσει πως στην συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται μάλλον έξω από τα νερά του. Ο Κόκκινος Απρίλης είναι ένα πολιτικό και υπαρξιακό θρίλερ που υπό τον μανδύα ενός κλασσικού αστυνομικού μυθιστορήματος διατρέχει την σύγχρονη ιστορία του Περού, την ιστορία μιας βίαιης επανάστασης και της εξίσου βίαιης καταστολής της, μιας δημοκρατίας που μεταμορφώνεται σε de facto δικτατορία για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της, ενός κράτους που τελικά γίνεται το ίδιο εγκληματίας για να καταπολεμήσει το έγκλημα. Με την κυκλοφορία του, Ο Κόκκινος Απρίλης ανέδειξε τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο ως μία από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης λογοτεχνίας της Λατινικής Αμερικής και κατέστησε -σύμφωνα με τους New York Times- τη Λίμα ως «τη λαμπρότερη λογοτεχνική σκηνή» της ηπείρου. 

Ο συγγραφέας 

Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Santiago Rafel Roncagliolo Lohman) είναι Περουβιανός συγγραφέας, σεναριογράφος, μεταφραστής και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1975 στη Λίμα του Περού, ωστόσο, έζησε μέρος των παιδικών του χρόνων στο Μεξικό, όπου είχε βρεθεί εξόριστη η οικογένειά του. Φιλοδοξώντας από νεαρή ηλικία να γίνει συγγραφέας, αποφάσισε το 2000 να μετακομίσει στη Μαδρίτη για να κυνηγήσει το όνειρό του. Εξασφάλισε άδεια παραμονής στην Ισπανία εργαζόμενος ως καθαριστής σπιτιών, ενώ παράλληλα ξεκίνησε την επαγγελματική του ενασχόληση με την συγγραφή ως «αφανής συγγραφέας» (ghostwriter). Το πρώτο έργο του που γνωρίζει επιτυχία είναι Ο Κόκκινος Απρίλης. Το μυθιστόρημα αυτό θα μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και θα χαρίσει στον συγγραφέα του ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, το Alfaguara Novel Prize, καθιστώντας τον τόν νεότερο βραβευθέντα στην ιστορία του θεσμού. Ο Ρονκαλιόλο στα γραπτά του καταπιάνεται συχνά με την ταραχώδη πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής του 20ου αιώνα και τον τρόπο που έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα των κοινωνιών της, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων μέσα σε αυτές. Μια συγγραφική φωνή που διακρίνεται τόσο για την τόλμη της να υπερβαίνει τα στεγανά ανάμεσα στα λογοτεχνικά είδη όσο και για τη θαρραλέα διαπραγμάτευση θεμάτων που παραμένουν ανοιχτές πληγές στον δημόσιο και στον ιδιωτικό βίο των πολιτών των χωρών της Λατινικής Αμερικής, ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο έχει καταφέρει να κερδίσει επάξια μία περίοπτη θέση δίπλα σε μεγάλους συγγραφείς, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρθία Μαρκές, αυτής της λογοτεχνικής παράδοσης.
 

Δευτέρα 29/1
18.30-20.30

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές

Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν 3/1 στις 12.00

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Το βιβλίο Κόκκινος Απρίλης του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα