Λέσχη Ανάγνωσης: Νόμπερ - Εικόνα

Τον Φεβρουάριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 26/02, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Μιέκο Καβακάμι, Ο Παράδεισος
Ένα δεκατετράχρονο αγόρι με στραβισμό γίνεται θύμα διαρκούς κακοποίησης από τους συμμαθητές του εξαιτίας της πάθησής του. Η Κοτζίμα, συνομήλικη και συμμαθήτριά του, υποφέρει και η ίδια από τέτοιες συμπεριφορές. Η κοινή αυτή εμπειρία θα φέρει κοντά τους δύο «απόκληρους» και μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένα είδος φιλίας. Ωστόσο, ποιά μπορεί να είναι η αληθινή φύση μιας σχέσης όταν ο δεσμός που μοιράζονται τα συνιστώντα μέρη της καθορίζεται από τον φόβο; «Ο Παράδεισος» με την κυκλοφορία του χαιρετίστηκε ως «ένα απροσδόκητο κλασσικό έργο» γεγονός που αντικατοπτρίζεται τόσο στις πολλαπλές βραβεύσεις του βιβλίου όσο και στην ευρεία αποδοχή που χάρισε στη συγγραφέα του σε κοινό και κριτικούς. Ασυμβίβαστο στην απεικόνιση ενός βίαιου εφηβικού κόσμου, ωμό αλλά και ταυτόχρονα τρυφερό, «Ο Παράδεισος» είναι ένα έργο που αν και παρασύρει τον αναγνώστη με την δεξιοτεχνική του αφήγηση, κρατά παράλληλα το βλέμμα του καθηλωμένο στο κέντρο της βασικής του θεματικής: τον «διάλογο» θυτών και θυμάτων.

Η Μιέκο Καβακάμι (Mieko Kawakami) είναι πεζογράφος και ποιήτρια. Γεννήθηκε το 1976 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Προερχόμενη από φτωχή οικογένεια, αναγκάστηκε ήδη από την ηλικία των δεκατεσσάρων να δουλέψει σε εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών, ενώ εργάστηκε επίσης ως ρεσεψιονίστ και υπάλληλος βιβλιοπωλείου. Αργότερα, ακολούθησε μια επιτυχημένη καριέρα στο τραγούδι, την οποία, ωστόσο, εγκατέλειψε. Βασική αιτία στάθηκε η ανάγκη της για μεγαλύτερη ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης, που ένιωθε να περιορίζεται καθώς δεν της επιτρεπόταν να γράφει η ίδια τους στίχους των τραγουδιών της. Έτσι, το 2006 στρέφεται στην συγγραφή ποίησης και κυκλοφορεί την πρώτη της ποιητική συλλογή που τιμήθηκε με το βραβείο Nakahara Chuya. Παράλληλα, γίνεται δημοφιλής ως blogger γράφοντας στην μητρική της διάλεκτο για θέματα που αφορούν το σεξ, την οικογένεια και τη ζωή ως γυναίκα στην Ιαπωνία. Οι θεματικές αυτές απαντώνται και στην πρώτη της νουβέλα που κυκλοφορεί το 2007, με τίτλο Chichi to Ran [Στήθη και Ωάρια] προκαλώντας αίσθηση, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις. Το βιβλίο αυτό θα της χαρίσει το Akutagawa Prize, το σημαντικότερο βραβείο της Ιαπωνικής Λογοτεχνίας, ενώ το μυθιστόρημα, Hevun [Ο Παράδεισος], που θα εκδοθεί το 2010, θα φέρει της συγγραφική της καθιέρωση. Την ίδια επιτυχημένη πορεία θα έχουν και τα υπόλοιπα έργα της, κάνοντας συγγραφείς όπως ο Χαρούκι Μουρακάμι να την ξεχωρίσουν ως μία από τις σημαντικότερες νέες συγγραφικές φωνές της Ιαπωνίας. Η γραφή της διακρίνεται για την πειραματική της τόλμη που συνδυάζει διαλεκτικά στοιχεία από τον τόπο καταγωγής της, αλλά και τον ποιητικό λόγο. Παράλληλα, έχει επαινεθεί εξίσου για την ικανότητά της να αναδεικνύει με θαυμαστή ενάργεια δύσκολα θέματα για την ιαπωνική κοινωνία, όπως η συστημική καταπίεση της γυναίκας, η έκφραση της γυναικείας επιθυμίας σε συνάρτηση και με το σώμα της ή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κατώτερα λαϊκά στρώματα στην σύγχρονη εποχή.

 

Δευτέρα 26/02
18.30-20.30

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές

Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν 1/2 στις 12.00

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Το βιβλίο Ο Παράδεισος της Μιέκο Καβακάμι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα