Λέσχη Ανάγνωσης: Νόμπερ - Εικόνα

Τον Νοέμβριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 27/11, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, Νέλι Χάρπερ Λι

Στον Αμερικανικό Νότο την περίοδο της “Μεγάλης Ύφεσης”, στην φανταστική πόλη Μέικομπ της Αλαμπάμα, η εξάχρονη Σκάουτ μεγαλώνει κάτω από τη φροντίδα του μεγαλύτερου αδερφού της Τζεμ και του πατέρα τους, του δικηγόρου Άττικους Φιντς. Η σχετικά ανέμελη καθημερινότητα των δύο παιδιών θα ανατραπεί όταν ο Άττικους θα αναλάβει την υπεράσπιση του Αφρο-Αμερικανού Τομ Ρόμπινσον που κατηγορείται για τον βιασμό μιας νεαρής λευκής. Η επιλογή αυτή του Άττικους θα θέσει τον ίδιο και την οικογένειά του στο στόχαστρο της τοπικής κοινότητας, η οποία τυφλωμένη από τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό έχει ήδη αποφασίσει για την ενοχή του Ρόμπινσον. Η μικρή Σκάουτ θα υπάρξει μάρτυρας των γεγονότων που θα πυροδοτήσει η δίκη και θα καταγράψει τόσο την υποκριτική και μισαλλόδοξη στάση των κατοίκων του Μέικομπ, όσο και την αδιαπραγμάτευτη ηθική ακεραιότητα του πατέρα της στην εκτέλεση του καθήκοντός του ως συνηγόρου υπεράσπισης. Εν μέρει εμπνευσμένο από περιστατικά και πρόσωπα της παιδικής ηλικίας της συγγραφέως, το “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” είναι ένα βιβλίο που αμέσως μετά την κυκλοφορία του γνώρισε πρωτοφανή εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, αποσπώντας το Βραβείο Πούλιτζερ ένα χρόνο αργότερα, ενώ μόλις το 1962 μεταφέρθηκε εξίσου επιτυχημένα στον κινηματογράφο. Θεωρείται ένα από τα μεγάλα κλασικά μυθιστορήματα της Σύγχρονης Αμερικανικής Λογοτεχνίας, και εκτός από την καθιέρωση της Χάρπερ Λι ως μίας από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες των Αμερικανικών Γραμμάτων, όπως μαρτυρούν και οι βραβεύσεις της από τρεις προέδρους των Η.Π.Α., κατάφερε να γίνει βιβλίο αναφοράς στον διάλογο για τα κοινωνικά δικαιώματα σε μια εποχή που τα αντίστοιχα κινήματα έκαναν την εμφάνισή τους στον δημόσιο χώρο.

Η συγγραφέας 
Η Νέλι Χάρπερ Λι (Nelle Harper Lee) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1926 στο Μόνροουβιλ (Monroeville) της Αλαμπάμα των Η.Π.Α.. Μέλος ευκατάστατης και επιφανούς οικογένειας του Αμερικανικού Νότου έλαβε καλή παιδεία και φοίτησε για κάποια χρόνια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, την οποία εγκατέλειψε προτού ολοκληρώσει τις σπουδές της. Το 1949 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου κάποια χρόνια αργότερα, το 1956, θα γνωρίσει τον λογοτεχνικό πράκτορα Μαουρίς Κρέιν (Maurice Crain). Η γνωριμία αυτή θα αποδειχθεί καθοριστική για την συγγραφική της καριέρα, αφού ο Κρέιν είναι εκείνος που όχι μόνο θα την παροτρύνει να διακόψει τη δουλειά της για να αφοσιωθεί στη συγγραφή, αλλά θα της παράσχει επίσης την απαραίτητη οικονομική βοήθεια για να το πράξει. Μερικούς μήνες αργότερα, στις αρχές τους 1957, η Χάρπερ Λι θα παρουσιάσει στον Κρέιν το χειρόγραφο με τον τίτλο Go Set a Watchman. Μετά από πολλές αναθεώρησεις που θα γίνουν υπό την καθοδήγηση του επιμελητή Tay Hohoff των εκδόσεων J. B. Lippincott & Co., το χειρόγραφο θα εκδοθεί τελικά τον Ιούλιο του 1960 με τον τίτλο “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” (To Kill a Mockingbird). Η τεράστια επιτυχία του βιβλίου αυτού θα την καθιερώσει αμέσως ως συγγραφέα και θα της εξασφαλίσει μία άνετη ζωή έως τον θάνατό της. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν την έκδοση του “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια”, η Χάρπερ Λι δεν θα δημοσιεύσει τίποτα άλλο πέραν κάποιων σύντομων δοκιμίων. Μόλις το 2015 θα κυκλοφορήσει το Go Set a Watchman, στην πραγματικότητα ένα πρώιμο σχεδίασμα του “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια”, που θα τύχει πολύ χλιαρής υποδοχής, αλλά θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις για τη σκοπιμότητα και τις συνθήκες έκδοσής του. Η Χάρπερ Λι θα πεθάνει στις αρχές του 2016 έχοντας στο μεταξύ κατακτήσει με το μοναδικό έργο της μια θέση ανάμεσα στους κλασικούς της Αμερικανικής Λογοτεχνίας.
 

Δευτέρα 27/11
18.30-20.30

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές

Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 02/11 στις 12.00

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell. 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα