Reading Club: Children’s Book (9–12 years old) | My People - Εικόνα

Τον Ιούλιο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 10 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Το Κορίτσι που ήπιε το φεγγάρι» της Κέλλυ Μπάρνχιλ. 

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο
Κάθε χρόνο οι άνθρωποι του Προτεκτοράτου, σύμφωνα με τις οδηγίες των Γηραιών,  αφήνουν ένα μωρό ως προσφορά στη μάγισσα που ζει στο δάσος. Ελπίζουν πως με αυτή τη θυσία θα την εξευμενίσουν κι εκείνη δε θα καταστρέψει την πόλη τους. Έλα όμως που η συγκεκριμένη μάγισσα, η Ζαν, είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που νομίζουν οι άνθρωποι. Κι έτσι κάθε φορά όχι μόνο σώζει τα εγκαταλελειμμένα παιδιά αλλά τα δίνει σε οικογένειες που ζουν στην άλλη πλευρά του δάσους για να τα φροντίσουν κι αναθρέψουν. Τα παιδιά αυτά στο ταξίδι της τα θρέφει με το φως των αστεριών. Όταν η Ζαν, κατά λάθος, θα θρέψει ένα μωρό με φεγγαρόφωτο, του χαρίζει εξαιρετική μαγεία. Γνωρίζοντας τις συνέπειες αυτού του κατά λάθος δώρου, η Ζαν αποφασίζει να μεγαλώσει η ίδια το συγκεκριμένο κορίτσι ως δικό της. Της δίνει το όνομα Λούνα, που σημαίνει Σελήνη και για να προστατέψει την μικρή από την ίδια της τη μαγεία, την κλειδώνει βαθιά μέσα της.

Όταν όμως η Λούνα γίνεται δεκατριών, η καταπιεσμένη μαγεία της αρχίζει να εμφανίζεται. Στο μεταξύ, ένας νεαρός από το Προτεκτοράτο που απέτυχε σε μια σημαντική δοκιμασία απογοητεύοντας όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον εαυτό του, αποφασίζει να ελευθερώσει τον λαό του από τον φόρο που πρέπει να πληρώσει στη «δαιμονική» μάγισσα σκοτώνοντάς τη. Κάτω από το έδαφος, το κοιμισμένο ηφαίστειο έχει αρχίσει να ξυπνάει και γύρω του πετούν μυστηριώδη πουλιά με περίεργες, ασαφείς προθέσεις.
Θα καταφέρει η Λούνα να τιθασεύσει τις μαγικές της δυνάμεις αλλά και να προστατεύσει αυτούς που θέλει; Θα μπορέσει ν’ αποκαλυφθεί η αλήθεια  ακόμη και αν αυτό σημαίνει μεγάλες και δυσάρεστες ανατροπές;

Αν σου αρέσουν οι φανταστικοί κόσμοι που όμως εμπνέονται από τον πραγματικό μας κόσμο, το μυστήριο και η περιπέτεια, οι δυναμικοί κι ευαίσθητοι ήρωες και ηρωίδες, τότε μπορείς να διαβάσεις τη συγκεκριμένη ιστορία και να συζητήσουμε μαζί για τη δύναμη της αγάπης και της θέλησης, για τις συνέπειες των προκαταλήψεων, για τη σημασία του ταξιδιού, για το πώς τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και για το τι τελικά μπορεί να σημαίνει «μαγεία». 
 

Η συγγραφέας
Η Κέλλυ Μπάρνχιλ ζει στη Μιννεσότα με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους. Είναι  απόφοιτος του Minneapolis South High School στη Μινεάπολη. Πριν ξεκινήσει τη συγγραφική της καριέρα σπούδασε δημιουργική γραφή, εργάστηκε για την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων και εκπαιδεύτηκε ως εθελόντρια πυροσβέστρια. Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της, ξεκίνησε να γράφει ιστορίες που σταδιακά διαμορφώθηκαν σε διηγήματα. Τόσο το The Witch’s Boy όσο και το πρώτο της μυθιστόρημα, το The Mostly True Story of Jack, εισέπραξαν ενθουσιώδεις κριτικές. Το δεύτερο βιβλίο της, το Iron Hearted Violet, τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο Parent’s Choice και ήταν στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Norton. Το «Κορίτσι που ήπιε το φεγγάρι» βραβεύτηκε με το Newbery Medal. 

Η ίδια σε συνέντευξή της έχει πει για Το κορίτσι που ήπιε το φεγγάρι: «Έγραψα αυτό το βιβλίο γιατί ήθελα να παλέψω με την αντίληψη των ψευδών αφηγήσεων. Αυτών των ιστοριών που μετατρέπουν τους γείτονες σε αποδιοπομπαίους τράγους. Των ιστοριών που διαιωνίζουν τη μισαλλοδοξία. Των ιστοριών που μας ωθούν να κοιτάμε τη μικροσκοπική καμπούρα του γείτονα, την ίδια στιγμή που αγνοούμε την τεράστια δικιά μας. Ενώ όλοι ξέρουμε πως το μυαλό ανοίγει με τις ιστορίες, όλοι έχουμε μελετήσει Ιστορία και γνωρίζουμε πως το νόμισμα έχει δυο πλευρές». 
 

Η συντονίστρια, Αγγελική Δαρλάση

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022)  και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κλπ)  
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

  • Η καθημερινότητα μπορεί να κρύβει μαγεία. Αν το πιστεύεις αυτό σκέψου και γράψε ή διηγήσου μας μια εμπειρία από την καθημερινότητά σου που εσύ την αντιλήφθηκες ως «μαγική». 
  • Γιατί πιστεύεις ότι μας αρέσουν οι φανταστικοί, μαγικοί κόσμοι; Και πόσο σχέση τελικά έχουν ή δεν έχουν με την καθημερινότητά μας; 
  • Ποια «μαγική» ιστορία θα ήθελες να ζήσεις εσύ το καλοκαίρι; Γράψε την ή αφηγήσου την στη συνάντησή μας. 

Τετάρτη 19/07
19.00-20.30

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 10 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/07.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Το βιβλίο «Το Κορίτσι που ήπιε το φεγγάρι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα