Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (9-12 ετών) | Ο ελέφαντας - Εικόνα

Τον Νοέμβριο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 9 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Μπρούντζος και Ηλιοτρόπιο» του Γουέν Σουέν Τσάο. 

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο
Στη μακρινή κι εξωτική για εμάς Κίνα, ζει ο Μπρούντζος μαζί με τους γονείς και τη γιαγιά του σε ένα μικρό χωριό. Σε ηλικία πέντε ετών ξέσπασε στο χωριό μια καταστροφική πυρκαγιά κι από τότε κανείς δεν ξανάκουσε τη φωνή του Μπρούντζου. Μοναδική του συντροφιά και καλύτερός του φίλος είναι το γέρικο βουβάλι της οικογένειας. Μαζί περνάνε όμορφες στιγμές στα χωράφια και δίπλα στο ποτάμι. Μια μέρα στην απέναντι όχθη του ποταμού εμφανίζεται ένα νεοφερμένο στο χωριό τους κορίτσι. Είναι επτά χρονών και έχει το ασυνήθιστο όνομα Ηλιοτρόπιο και περνάει και εκείνο μοναχικά τις ώρες του εκεί, περιμένοντας τον πατέρα του να γυρίσει από την πολύωρη εργασία του, αφού δεν έχει κανέναν άλλον να το φροντίζει. Ένα αναπάντεχο περιστατικό θα γίνει αιτία τα δυο παιδιά να γνωριστούν και να έρθουν κοντά. Και ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό θα γίνει αιτία τα δυο παιδιά να έρθουν ακόμη πιο κοντά. Μαζί θα ανακαλύψουν τις ομορφιές της φύσης και τις δυσκολίες, αλλά και τις ομορφιές της ζωής. Θα σταθούν ο ένας δίπλα στην άλλη σαν να ήταν αδέρφια αληθινά. Ίσως επειδή, όταν αγαπάς βαθιά με την καρδιά σου, τίποτα άλλο μοιάζει να μην έχει σημασία.

Αν θέλεις να δεις πως ζουν τα παιδιά σε άλλες περιοχές του πλανήτη, αν θες να γνωρίσεις άλλους πολιτισμούς και χώρες, αν σου αρέσουν οι ιστορίες που μας  μιλάνε για όμορφες φιλίες και τη δύναμη της αγάπης, μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο και να έρθεις να το συζητήσουμε μαζί. Να συζητήσουμε ακόμη για το τι μπορεί να σημαίνει οικογένεια ή πόσο σημαντικές είναι για τη ζωή μας οι μικρές καθημερινές μάχες που δίνουν οι άνθρωποι, μεγάλοι και μικροί, προκειμένου να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο για τους ίδιους αλλά και για τους άλλους. Αφορμή μας ένα μοναδικό μυθιστόρημα,  γραμμένο αριστοτεχνικά από έναν διεθνώς καταξιωμένο λογοτέχνη, βραβευμένο με το Διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
 

Ο συγγραφέας
Ο Γουέν Σουέν Τσάο γεννήθηκε (1954) και ζει στην Κίνα, στην Τσιανγκσού, μια παραθαλάσσια πόλη βόρεια της Σανγκάης. Σπούδασε Κινεζική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Βιβλία του ξεκίνησαν να εκδίδονται το 1983. Είναι  καθηγητής Κινεζικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου κι έχει διδάξει μερικούς από τους πιο ξεχωριστούς συγγραφείς της χώρας του. Έγραψε το «Μπρούντζος και Ηλιοτρόπιο» το 2006. Το 2016 κέρδισε το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και από τότε τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, γνωρίζοντας παγκόσμια αποδοχή. 

Η συντονίστρια, Αγγελική Δαρλάση

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022)  και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κ.λπ.). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

Κάποια πράγματα που μπορείς να σκεφτείς και να σημειώσεις πριν τη συνάντησή μας, ώστε να τα μοιραστούμε και να τα συζητήσουμε όταν συναντηθούμε:

  • Το συγκεκριμένο βιβλίο διαδραματίζεται στην Κίνα. Με αφορμή την ιστορία αυτή, λοιπόν, θα μπορούσες να σκεφτείς τι γνωρίζεις για τον κινεζικό πολιτισμό και την ιστορία της Κίνας ή και να αναζητήσεις περισσότερες πληροφορίες που θα μοιραστείς μαζί μας. Πόσο διαφορετικός είναι ή δεν είναι ο πολιτισμός της Κίνας; Ή ποιες είναι εκείνες οι ανακαλύψεις και εφευρέσεις που έφτασαν στη Δύση από την Κίνα κατά τους αιώνες; Τι σου αρέσει εσένα στον κινεζικό πολιτισμό; 
  • Η ιστορία των δυο παιδιών είναι μια συγκινητική ιστορία που αποδεικνύει τη δύναμη της αγάπης. Αν θες μπορείς να ρωτήσεις τους γονείς σου ή να θυμηθείς κι εσύ παρόμοιες ιστορίες που πιθανόν έχεις ακούσει ή διαβάσει και που σου έκαναν εντύπωση και θα ήθελες να μας τις διηγηθείς.  
     

Σάββατο 25/11, 17.30-19.00

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 9 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 02/11 στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα