Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (9-12 ετών) | Ο ελέφαντας - Εικόνα

Τον Δεκέμβριο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 9 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Οι Άθλιοι» των Victor Hugo και Μιχάλη Μακρόπουλου.

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο
Όταν στη Γαλλία του 1796 ο Γιάννης Αγιάννης, ένας νεαρός φτωχός άντρας, κλέψει ένα καρβέλι ψωμί θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί  στη φυλακή, όπου και θα μείνει για δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια. Όταν επιτέλους αποφυλακίζεται κανείς δε θα θελήσει ούτε καν στέγη να δώσει στον πρώην κατάδικο. Κανείς εκτός από έναν που όμως ο Αγιάννης θα προδώσει κλέβοντάς τον. Όταν και πάλι συλληφθεί, ο ευεργέτης του θα του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία – πιστεύοντας ότι όλοι μας τη δικαιούμαστε. Και πράγματι αυτή την ευκαιρία ο Αγιάννης θα την εκμεταλλευτεί, αλλάζοντας ριζικά τη ζωή του. Και συνεχίζοντας να δίνει κι ο ίδιος ευκαιρίες σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη, επηρεάζοντας τις δικές τους ζωές. 

Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, ένα λογοτεχνικό αριστούργημα που λάτρεψαν οι αναγνώστες της εποχής του κι από τότε συνεχίζει να συγκινεί μικρούς και μεγάλους κάθε εποχής. Οι χαρακτήρες του συγκεκριμένου βιβλίου, όπως ο φοβερός και τρομερός επιθεωρητής Ιαβέρης, η μικρή Κοζέτ, ο άφοβος Γαβριάς αλλά πάνω απ’ όλα ο θαρραλέος Γιάννης Αγιάννης έχουν μείνει αξέχαστοι σε αμέτρητους αναγνώστες. 

Αν σου αρέσουν, λοιπόν, οι ιστορίες με αγωνία και περιπέτειες, οι ιστορίες άλλων μακρινών εποχών που όμως μπορούν να μας εμπνέουν και να μας αφορούν και σήμερα, οι θαρραλέοι άνθρωποι τότε μπορείς να διαβάσεις το συγκεκριμένο βιβλίο και να συζητήσουμε για θέματα όπως η δικαιοσύνη, η καλοσύνη και η μνησικακία, η ανθρωπιά, για το κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά ν’ αλλάξουν και τόσα άλλα… 

Ο συγγραφέας: Βίκτωρ Ουγκώ 
Ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός και θεωρείται από τους σπουδαιότερους γάλλους συγγραφείς.  

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1802 σε μια πόλη της ανατολικής Γαλλίας. Το 1813, μετά το χωρισμό των γονιών του,  μένουν με τη μητέρα του οριστικά στο Παρίσι, όπου μόλις που τα έβγαζαν πέρα. Από το 1815 έως το 1818 έμεινε σε οικοτροφείο ενώ παρακολουθούσε μαθήματα στο περίφημο Κολλέγιο του Μεγάλου Λουδοβίκου. Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα από πολύ μικρός και να μεταφράζει Λατίνους ποιητές. Για ποιήματα του βραβεύτηκε ήδη από την ηλικία των 15 ετών. Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή αλλά σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του θέλοντας ν’ αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Ζούσε συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες (ακόμη και παρέα με ποντίκια), έγραφε ωστόσο με μεγάλη επιμέλεια, επιμονή και αυτοπεποίθηση, αρετές που δεν του έλειψαν ποτέ στη ζωή του.

Έγραψε ποίηση, λογοτεχνία και θεατρικά έργα και το έργο του έτυχε τεράστιας αποδοχής κι αναγνώρισης. Ασχολήθηκε επίσης με τα εικαστικά και την πολιτική. Υπήρξε ένας από τους πιο τολμηρούς ακτιβιστές της εποχής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Πέθανε στις 22 Μαΐου του 1885 από πνευμονία, στην ηλικία των 83 ετών. Θάφτηκε ως εθνικός ήρωας στο Πάνθεον της Γαλλίας. 

Το έργο του επηρέασε πάρα πολλούς συγγραφείς τα μετέπειτα χρόνια κι εξακολουθεί ακόμη να επηρεάζει. Βιβλία του έχουν διασκευαστεί πάρα πολλές φορές για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. 

Ο διασκευαστής: Μιχάλης Μακρόπουλος 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά έχοντας μεταφράσει αρκετά έργα σημαντικών συγγραφέων. Έζησε εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πλέον κατοικεί στη Λευκάδα με τη σύζυγό του (επίσης μεταφράστρια, καθώς και αφηγήτρια παραμυθιών) και με τα δυο τους παιδιά, και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο. Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία για ενήλικες καθώς και βιβλία για παιδιά. Έχει τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας (2019)  και με Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2021) 

Η συντονίστρια, Αγγελική Δαρλάση

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022)  και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κ.λπ.). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης
Κάποια πράγματα που μπορείς να σκεφτείς και να σημειώσεις πριν τη συνάντησή μας, ώστε να τα μοιραστούμε και να τα συζητήσουμε όταν συναντηθούμε:
- Ο συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει: «Οι Άθλιοι γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν από όλους, όμως εγώ για όλους τους έγραψα…». Γιατί πιστεύεις ότι το είπε αυτό; Πώς το σχολιάζεις; Πιστεύεις ότι το έγραψε, εν αγνοία του, και για το σήμερα που ζούμε εμείς; 
- Αν κάτι σε ενέπνευσε από το συγκεκριμένο βιβλίο για να γράψεις τη δική σου μικρή ιστορία για δικαιοσύνη ή αδικία, μπορείς να τη γράψεις και να τη μοιραστείς μαζί μας.
 

Σάββατο 16/12, 17.30-19.00

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 9 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν 1/12 στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα