Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (9-12 ετών) | Η γιαγιά μου η κλέφτρα - Εικόνα

Τον Οκτώβριο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 10 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο. 

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο
Όλα κυλούσαν κανονικά για την οικογένεια της Ρεβέκας. Ζούσαν όλοι μαζί και καλά στην Αθήνα κοντά στην Ομόνοια. Ώσπου το 1940 ήρθε ο πόλεμος και στην Ελλάδα . Και κάθε φορά που ξεσπάει κάπου πόλεμος η ζωή σταματάει να έχει τη συνηθισμένη της κανονικότητα  -για όλους τους ανθρώπους που αναγκάζονται να ζήσουν μέσα σε συνθήκες πολέμου. Όμως για την οικογένεια της Ρεβέκας υπήρχε κι ένας επιπλέον λόγος. Ειδικά από τη στιγμή που τον Απρίλιο του 1941 μπαίνουν οι Ναζί κατακτητές στην Αθήνα. 

Η ζωή τους εξαρτάται πλέον από τους άλλους και από τη δική τους καλοσύνη και τη δυνατότητά τους να κρατήσουν ένα σημαντικό μυστικό. Επειδή  η Ρεβέκα και οι συγγενείς της ήταν Εβραίοι. Και οι Εβραίοι, όπως και άλλοι πολλοί, ήταν στο στόχαστρο των Ναζί. Θα καταφέρουν άραγε να επιβιώσουν; Και τι ρόλο θα παίξει ένα μικρό χωριό της Κορινθίας στην τύχη της οικογένειάς της;  

Η συγκεκριμένη ιστορία όσο κι αν μοιάζει απίστευτη βασίζεται σε προσωπική μαρτυρία. Έτσι όπως την κατέγραψε κι έπειτα την αφηγήθηκε η συγγραφέας και την εικονογράφησε η εικονογράφος του συγκεκριμένου βιβλίου. Επειδή, βλέπετε, υπάρχουν πραγματικές ιστορίες που ξεπερνούν ακόμη και την πιο ευφάνταστη μυθοπλασία. 

Ας διαβάσουμε, λοιπόν, μαζί αυτό το βιβλίο για να μάθουμε περισσότερα για την τύχη της Ρεβέκας και μαζί με αυτή και την τύχη χιλιάδων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και για να συζητήσουμε για το πώς το να μην ξεχνάμε το παρελθόν μπορεί να μας βοηθήσει στο να χτίσουμε ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για όλους.
 

Η συγγραφέας
Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της  Σορβόννης Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους. Δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση Ιστορία και Λογοτεχνία σε μαθητές του δημοτικού. Έχει γράψει βιβλία γνώσεων για παιδιά, σε θέματα ιστορίας και τέχνης, και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους.Από το 1998 γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου (TO BHMA, TA NEA, ΔΙΑΒΑΖΩ, ITHAKA, BOOKPRESS, Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, της IBBY-Ελληνικό τμήμα και της Συντακτικής Επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. Βιβλία της έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων (2006, 2018, 2020), το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων της IBBY- Ελληνικό Τμήμα (2012, 2016) και το Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2014). Αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY 2016 για τη μετάφραση στα ελληνικά του νεανικού βιβλίου Το Θαύμα. Bιβλία της περιλαμβάνονονται στον κατάλογο White Ravens 2017 και 2018 της Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.
 

Η συντονίστρια, Αγγελική Δαρλάση

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022)  και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κ.λπ.). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

Κάποια πράγματα που μπορείς να σκεφτείς και να σημειώσεις πριν τη συνάντησή μας, ώστε να τα μοιραστούμε και να τα συζητήσουμε όταν συναντηθούμε:

  • Η ιστορία αυτού του βιβλίου βασίζεται σε πραγματική ιστορία που διασώθηκε προφορικά, από στόμα σε στόμα. Τι θα έλεγες να ρωτήσεις τα μεγαλύτερα ηλικιακά μέλη της οικογένειάς σου μήπως έχουν να σου διηγηθούν κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία της οικογένειάς σας; Μπορεί και να σχετίζεται με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορεί και όχι. Κι αν θες, μπορείς μετά να την γράψεις και να την αφηγηθείς εσύ σ’εμάς. Αν πάλι δε θες, είναι εξίσου σημαντικό ότι τώρα εσύ τη γνωρίζεις. 
  • Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος ήταν μια ιδιαίτερα μελανή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας και εξαιτίας του Ολοκαυτώματος. Τι σου έκανε εσένα μεγαλύτερη εντύπωση με αφορμή το συγκεκριμένο βιβλίο και θα ήθελες να μάθεις περισσότερα γι’ αυτή την ιστορική περίοδο; Αν θες μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες και να τις μοιραστείς μαζί μας 
  • Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει έναν ξεχωριστό τρόπο αφήγησης χάρη και στην εικονογράφησή του από την εικονογράφο του, Χαρά Μαραντίδη. Συμφωνείς ή όχι; Τι σου έκανε ή δεν σου έκανε εντύπωση εσένα στη σχέση του κειμένου με την εικονογράφησή του; 
     

Σάββατο 21/10, 17.30-19.00

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 9 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 02/10.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

 

Δείτε ακόμα