Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (9-12 ετών) | Ο ελέφαντας - Εικόνα

Τον Ιανουάριο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 9 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ» της Κάθριν Ντόιλ.

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο

Ο Φιον κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών επισκέπτεται για πρώτη φορά το νησί καταγωγής του πατέρα του, όπου και, επίσης για πρώτη φορά, θα συναντήσει τον παππού του. Παρόλο που θα τον συμπαθήσει, αντιλαμβάνεται ότι ο παππούς του κρύβει κάποιο μυστικό. Όπως κάποιο μυστικό κρύβει και το ίδιο το νησί, που το αισθάνεται να δονείται ήδη από την πρώτη στιγμή που πάτησε εκεί το πόδι του. Ο Φιον θα θελήσει να μάθει περισσότερα κι έτσι θα ανακαλύψει πως έχει φτάσει ο καιρός για να αποσυρθεί ο παλιός Θυελλοφύλακας και να γίνει η εκλογή του νέου. Κι αυτό δεν είναι κάτι απλό, αφού κάθε Θυελλοφύλακας είναι επιφορτισμένος να κρατάει τη μαγεία του νησιού ασφαλή από τους εχθρούς. Μόνο που αυτή τη φορά μοιάζει να έχει ξυπνήσει και μια σκοτεινή δύναμη, που απειλεί να αναζωπυρώσει έναν αρχέγονο πόλεμο. 

Θα καταφέρει να πραγματοποιηθεί η διαδοχή του νέου Θυελλοφύλακα; Μήπως η μαγεία του νησιού και μαζί της ολόκληρο το νησί κινδυνεύσουν; Και πώς σχετίζονται όλα αυτά με τον Φιον; 

Αν σου αρέσουν οι ιστορίες οι εμπνευσμένες από τοπικούς θρύλους, αν σου αρέσουν οι ιστορίες που αναφέρονται στην άγρια φύση ή σε άλλες χώρες, όπως και οι περιπέτειες με πολλή φαντασία, τότε διάβασε το βιβλίο και έλα να συζητήσουμε για τη γοητεία των θρύλων και των παραδόσεων, για τη μαγική δύναμη της φύσης αλλά και για τους οικογενειακούς δεσμούς και το θάρρος που δε φανταζόμαστε ότι μπορεί να έχουμε. 

Η συγγραφέας, Κάθριν Ντόιλ

Η Κάθριν Ντόιλ μεγάλωσε δίπλα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Έχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και μεταπτυχιακό στην επιμέλεια και την έκδοση βιβλίων. Αγαπούσε από μικρή τους ιρλανδικούς μύθους και ονειρευόταν να γράψει τις δικές της ιστορίες. Τα βιβλία της τριλογίας της Τα Χρονικά του Άρανµορ εκτυλίσσονται στο ομώνυμο νησί στις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας, από όπου κατάγεται και η ίδια, και είναι εμπνευσμένα από τις διηγήσεις των παππούδων της και τους θρύλους της πατρίδας της. Σήμερα ζει στο Γκάλγουεϊ, αλλά περνάει πολύ χρόνο στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ.
 

Η συντονίστρια, Αγγελική Δαρλάση

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022)  και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κ.λπ.). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης
Η συγγραφέας εμπνέεται από το νησί των παππούδων της, την Ιρλανδία, και γράφει αυτή την ιστορία έχοντας εμπνευστεί από θρύλους του νησιού αλλά και από την ίδια τη φύση, την οποία και συχνά περιγράφει. 
- Τι ξέρεις για την Ιρλανδία και τους θρύλους της; Αν θέλεις μπορείς να ψάξεις να μάθεις περισσότερα και να τα μοιραστείς μαζί μας. 
- Υπάρχουν θρύλοι για τον δικό σου τόπο καταγωγής, τους οποίους θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας; 
-Θα μπορούσες, αν θες, να εμπνευστείς κι εσύ από τη φύση ή κάποιον θρύλο του τόπου καταγωγής σου και να γράψεις μια δική σου ιστορία φαντασίας.
 

Σάββατο 27/01, 17.30-19.00

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 9 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν 3/1 στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Το βιβλίο Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ της Κάθριν Ντόιλ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα