Λέσχη Ανάγνωσης: Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου - Εικόνα

Τον Οκτώβριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 30/10, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Στη Λέσχη Ανάγνωσης, θα παρευρεθεί ο Παναγιώτης Κεχαγιάς, μεταφραστής του βιβλίου «Τέκνο του Θεού» του Κόρμακ ΜακΚάρθι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Τέκνο του Θεού, Κόρμακ ΜακΚάρθι 

Ο Μπάλαρντ είναι ένας εξαθλιωμένος αγρότης στο Τενεσσί. Όταν θα εκδιωχθεί από το αγρόκτημά του που θα βγει σε δημόσιο πλειστηριασμό, θα αναζητήσει καταφύγιο σε μια εγκαταλελειμμένη αγροικία. Όμως κι εκείνη θα καταστραφεί σε μια πυρκαγιά, κι έτσι ο Μπάλαρντ θα αναγκαστεί να κάνει σπίτι του τις σπηλιές της περιοχής. Απόκληρος και πρακτικά εξόριστος από την τοπική κοινωνία, θα στερηθεί κάθε μέσου επιβίωσης. Για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, θα καταφύγει αρχικά σε μικροεγκλήματα, των οποίων η συχνότητα και βαρύτητα θα κλιμακώνονται ολοένα μέχρι να τον οδηγήσουν στον πρώτο του φόνο. Από εκεί και έπειτα ο Μπάλαρντ θα αποχαλινωθεί. Θα παραδοθεί πλήρως στα ένστικτά του και χωρίς οποιουδήποτε είδους φραγμό ή δισταγμό, θα ικανοποιήσει κάθε του νοσηρή και απάνθρωπη επιθυμία. Το Τέκνο του Θεού που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1973, ανήκει στα πρώιμα έργα του Κόρμακ ΜακΚάρθι. Είναι ένα μυθιστόρημα που η σχετικά μικρή του έκταση είναι αντιστρόφως ανάλογης της δύναμής του. Συνιστά μία σπάνια στην τόλμη της πραγματεία πάνω στη φύση του στοιχειακού Κακού και τη συμβατότητά της με την ανθρώπινη φύση. Το Τέκνο του Θεού είναι ένα έργο που δεν αποκρύπτει την ακραία βία και την ωμότητα πίσω από λογοτεχνικούς υπαινιγμούς. Δεν ενδιαφέρεται να συντηρήσει τη συνθήκη μιας κακώς εννοούμενης κοσμιότητας με τον αναγνώστη. Ο συγγραφέας του επιδιώκει -και επιτυγχάνει- η ανάγνωσή του να είναι μια όσο τον δυνατόν ρεαλιστικότερη εξομοίωση της πραγματικότητας που εξερευνά: μια κάταδυση στην καρδιά του σκοταδιού, μια προσωπική γνωριμία με το κακό που κατοικοεδρεύει στον πυρήνα της ανθρώπινης φύσης.

Ο συγγραφέας
Ο Κόρμακ ΜακΚάρθι (Cormac McCarthy, πραγματικό όνομα Charles Joseph McCarthy Jr.) ήταν Αμερικανός συγγραφέας, κατά πολλούς «ο καλύτερος άγνωστος μυθιστοριογράφος της Αμερικής». Γεννήθηκε το 1933 στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, αλλά μεγάλωσε στο Τενεσσί. Το 1951 ξεκίνησε τις σπουδές του στην σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Τενεσσί, τις οποίες διέκοψε το 1953 για να καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α.. Το 1957 επέστρεψε στις σπουδές του, για να τις εγκαταλείψει οριστικά το 1959. Ωστόσο, ήταν κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου φοίτησής του που ανακάλυψε το ενδιαφέρον του για τη συγγραφή, ενώ δημοσιεύει τα πρώτα του διηγήματα στο φοιτητικό λογοτεχνικό περιοδικό του Πανεπιστημίου του Τενεσσί, Phoenix. Το πρώτο του μυθιστόρημα, The Orchard Keeper, θα εκδοθεί λίγο αργότερα, το 1966, και θα τιμηθεί με το Βραβείο του Ιδρύματος Γουίλιαμ Φώκνερ. Θα ακολουθήσουν τα μυθιστορήματα Outer Dark (1968), Το Τέκνο του Θεού (1973), Suttree (1979), Ματωμένος Μεσημβρινός ή το Κόκκινο του δειλινού στη Δύση (1985) και το 1992 το Όλα τα όμορφα άλογα, που θα τύχει εξαιρετικής υποδοχής από την κριτική και τους αναγνώστες, θα τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου και Βραβείο Κριτικών των ΗΠΑ, και θα του χαρίσει τελικά ευρύτατη αναγνώριση. Η φήμη του θα μεγαλώσει τόσο χάρη στα εξαιρετικά μυθιστορήματά του που θα ακολουθήσουν (ενδεικτικά: Το Πέρασμα, 1994· Πεδινές Πολιτείες, 1998· Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθανάτους, 2005· Ο Δρόμος, 2006, κ.ά.) όσο και στις επιτυχημένες κινηματογραφικές μεταφορές πολλών από αυτά. Το συνολικό του έργο θα μελετηθεί εκ νέου και σε βάθος από τους κριτικούς, που με προεξάρχοντα τον Χάρολντ Μπλουμ, θα αποφανθούν πως ο ΜακΚάρθι μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους «μεγάλους» των Αμερικανικών Γραμμάτων, Χέρμαν Μέλβιλ και Γουίλιαμ Φώκνερ. Η ταυτότητα της λογοτεχνικής του φωνής διακρίνεται για τη μοναδικότητά της, που οφείλεται τόσο στην ιδιοσυγκρασιακή του γραφή όσο και στην επιλογή των θεμάτων του. Κι αν ο Ματωμένος Μεσημβρινός έχει αναγνωριστεί ως το Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα των μεταπολεμικών χρόνων, ο Κόρμακ ΜακΚάρθι ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο: ανήκει στους λίγους εκείνους συγγραφείς που έχουν κατορθώσει να αναδείξουν με τέτοια τόλμη και ενάργεια την ανθρώπινη φύση και κατάσταση.

Δευτέρα 30/10
18.30-20.30

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές

Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 02/10.

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Το βιβλίο «Τέκνο του Θεού» του Κόρμακ ΜακΚάρθι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

 

Δείτε ακόμα