Λέσχη Ανάγνωσης: Νόμπερ - Εικόνα

Τον Δεκέμβριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Στις 29/12, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Η Λέσχη Ανάγνωσης θα πραγματοποιηθεί παρουσία της συγγραφέως, Λουΐζας Παπαλοΐζου.

Το βουνί, Λουΐζα Παπαλοΐζου
Τρία πρόσωπα, τρεις εποχές, τρεις "γλώσσες” σε τροχιά γύρω από ένα βουνό στη βόρεια Κύπρο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένα αρχαίο ανάκτορο. Οι ιστορίες του Ξενή, της Ροδούς και του Σουηδού αρχαιολόγου συνθέτουν μια σπονδυλωτή αφήγηση που ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970 και κινούμενη αντίστροφα μέσα στο χρόνο θα καταλήξει στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι ιστορίες αυτές, καθεμία τους ειπωμένη με τον διαφορετικό τρόπο και το ξεχωριστό ύφος του εκάστοτε αφηγητή της, θα συναρμοστούν σε ένα μωσαϊκό που αποτυπώνει με ενάργεια τη μνήμη του τόπου και των ανθρώπων του. “Το Βουνί” της Λουίζας Παπαλοΐζου αναγνωρίστηκε πολύ νωρίς μετά την κυκλοφορία του ως ένα έργο που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά ενός “Μεγάλου Μυθιστορήματος”. Το λογοτεχνικό του σύμπαν, κατασκευασμένο με μια σπάνια μυθοπλαστική δεινότητα, και η τόλμη του τόσο ως προς τις θεματικές του όσο και ως προς τη χρήση της γλώσσας, το κατατάσσουν δικαίως ανάμεσα στα σημαντικότερα μυθιστορήματα της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας. 

Η συγγραφέας
Η Λουίζα Παπαλοΐζου γεννήθηκε στη Μόρφου το 1972. Μεγάλωσε στη Λεμεσό και σπούδασε στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας. Συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Long Island της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α., ενώ παράλληλα σπούδασε Φιλοσοφία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, επίσης στη Νέα Υόρκη. Το 2010 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων “Απειλούμενα Είδη”, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το 2020, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της “Το Βουνί”, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρασκευή 29/12
18.30-20.30

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές

Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν 1/12 στις 12.00

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Το Ροδακιό

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα