Φωτογραφία απο γλυπτό του καλλιτέχνη Ζογγολόπουλου

Tον Μάιο, με την έκτη κατά σειρά διάλεξή του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Θανάσης Μουτσόπουλος, κλείνει την περιδιάβασή του στον χώρο και την πορεία της δημόσιας τέχνης στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε με αφετηρία το έργο του Γ. Ζογγολόπουλου.

Η δημόσια τέχνη στην Αθήνα μοιάζει με αδύνατη υπόθεση, συμπιεσμένη ανάμεσα στις αιώνιες μαρμάρινες προτομές και τις ανεξέλεγκτες επιγραφές στους τοίχους των πολυκατοικιών της. Μαζί με τον νεοκλασικό σχεδιασμό της, η Αθήνα κληρονόμησε και μερικές δεκάδες αγάλματα και προτομές αγωνιστών του ’21, Φιλικών και Φιλελλήνων. Στη συνέχεια, οι πολιτικοί αναδείχθηκαν (αναπόφευκτα) στους νέους ήρωες και δίπλα στις προτομές τους στήθηκαν και νέοι ανδριάντες στρατιωτικών, αλλά και δημάρχων, ποιητών, ηθοποιών.

Όμως, ο Μοντερνισμός του 20ου αιώνα επρόκειτο να δώσει νέες διαστάσεις στη γλυπτική. Τα πειράματα εμφανίστηκαν από τη Γαλλία έως τη Σοβιετική Ένωση, ώσπου κάποια στιγμή φάνηκε ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην καλλιτεχνική φόρμα, αλλά κυρίως εστιάζεται στον όλο και πιο αλλόκοτο ρόλο της μνημειακής τέχνης σε μια μητρόπολη και μια κοινωνία που άλλαξε δραστικά στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.

*Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα

 

Τετάρτη 15/05 | 19.00 - 21.00
Θέμα διάλεξης: Άυλη Γλυπτική

Ελεύθερη είσοδος

Δείτε ακόμα

Παρασκευή 31/05, 19:00

Ξεναγήσεις στην έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το Όραμα μίας Δημόσιας Γλυπτικής»

Περισσότερα

Τρίτη 21/05, 19:00

Τάσης Παπαϊωάννου: Σκέψεις για την αρχιτεκτονική και την πόλη

Περισσότερα